Poslanci nevyradili z programu schôdze nič, zostala imunita aj amnestie

31.01.2012 Bratislava

Bratislava 31. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR napriek očakávaniam nezúžili program 28. schôdze parlamentu. V pláne tak zostali aj všetky poslanecké návrhy vrátane tých, ktoré sú v prvom čítaní a keďže ide o poslednú predvolebnú schôdzu, nemôžu byť už ani schválené.

Rokovať sa bude aj o všetkých poslaneckých iniciatívach, ktoré sú už v druhom čítaní. Medzi nimi je návrh na zrušenie priestupkovej imunity poslancov, ako aj návrh na zrušenie Mečiarových amnestií.

Pred schvaľovaním programu schôdze žiadal šéf SaS Richard Sulík zaradiť nový bod, ktorého schválením by snemovňa požiadala prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby prišiel plénu osobne vysvetliť dôvody, pre ktoré odmieta vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Tento návrh neprešiel, hlasovalo zaň len 67 poslancov.

Anna Belousovová (nezaradená) zase žiadala zaradiť do programu nový bod, ktorým malo byť stanovisko NR SR k podaniu trestného oznámenia na organizátorov protestu Gorila, čo Belousovová odsudzuje. Hrušovský ju vzápätí upozornil, že Kancelária NR SR žiadne trestné oznámenie nepodala a o Belousovovej návrhu sa teda nehlasovalo.

Plénom neprešiel ani návrh Martina Chrena a Jozefa Viskupiča (obaja SaS), aby návrh na zrušenie priestupkovej imunity dostal prednosť pred ostatnými bodmi a bol prerokovaný ako prvý. Rafael Rafaj (SNS) sa zase dožadoval štátnej hymny, ktorá podľa zákona musí zaznieť na prvej a poslednej schôdzi parlamentu. Hrušovský ho uistil, že na záver tejto schôdze ju zahrajú.

Smer-SD sa tak, ako avizoval, pokúsil vyradiť z programu všetky poslanecké návrhy, či už v druhom alebo prvom čítaní. Róbert Madej (Smer-SD) však s iniciatívou neuspel. Rovnako neúspešný bol Ján Slota (SNS), ktorý chcel vyradiť všetky hlasovania o personálnych otázkach.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) stiahol vládny návrh novely zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a poslanec Igor Sidor (Most-Híd) stiahol svoj návrh novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.
 

Vyberte región